Bas Brekelmans
‘Goalball bracht mij meer dan een nieuwe sport’
Als je training geeft vanuit je hart, bij jouw ‘cluppie’ SVI in Zwolle, dan is het bijna onverteerbaar als je hoort dat het straks niet meer kan. Omdat je langzaam blind wordt dankzij een zeer zeldzame progressieve oogziekte. Het gebeurde Bas Brekelmans (40) in 2012, toen hij de diagnose choroideremie kreeg.
Het kostte hem een jaar om zich neer te leggen bij de uitslag. Bas: “Achteraf was ik in die tijd echt even geen leuk persoon. Ik had toevallig net mijn baan verloren. Daar baal je van, maar als je de volgende dag ook nog eens hoort dat je, je zicht gaat verliezen, dan stort je wereld in.”
Bas werd uiteindelijk met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Stress bleek de oorzaak, maar het was voor Bas de broodnodige eyeopener. “Ik gooide het roer om. Training geven aan de jeugdselectie van SVI ging niet meer. Het begeleiden en opleiden van jonge trainers werd mijn nieuwe uitdaging. Daarnaast wilde ik leden bewust maken. Zo organiseerde ik een bewustwordingslunch. Zo’n vijftig leden van de club verzamelden zich in de kantine waar ik sprak over mijn ziekte. Daarna moesten zij geblinddoekt om het clubgebouw heen lopen, hun eigen boterhammen smeren en drankje inschenken. Kortom; zich letterlijk verplaatsen in mijn wereld. Wat dat teweegbracht vergeet ik nooit meer. Mensen stootten zich, werden misselijk, kregen hoofdpijn en waren volledig gedesoriënteerd. Voor hun niet leuk om mee te maken, maar het had wel het gewenste effect. Toen ik een week later aan de bar stond, kreeg ik een hand op mijn schouder en werd er een biertje in mijn hand geplaatst. Ik hoefde er niet zelf meer naar te ‘zoeken’. Meer had ik niet nodig. Ik wist nu dat mensen het beter begrepen.”
“Via de Multisportdag van Sport Service Zwolle kwam ik in aanraking met goalball. Een balsport voor mensen met een visuele handicap. Ik moest even slikken, omdat ik me qua sport nu ook moest neerleggen bij mijn oogziekte, maar besloot mee te doen.”
“We willen ervoor zorgen dat iedereen, blind of ziend, de sport gaat spelen. Op die manier verlagen we de drempel voor mensen met een visuele beperking”
Het bleek een gouden greep. Want Bas trof naast een nieuwe, gave sport, ook gelijkgestemden waarmee hij hechte vriendschappen sloot. Inmiddels zit hij zelfs in het bestuur van Goalball Zwolle. Hij organiseert toernooien en zoekt actief naar sponsoren om de sport beter kenbaar te maken. “We willen ervoor zorgen dat iedereen, blind of ziend, de sport gaat spelen. Op die manier verlagen we de drempel voor mensen met een visuele beperking, die niet in hokje gedrukt willen worden. Ik merkte dat ik het heel confronterend vond om me aan te melden voor een sport speciaal voor blinden en slechtzienden. Je wordt al zo bestempeld. Dan is het juist fijn om zo veel mogelijk ‘gewone’ dingen te blijven doen. Dat kan op deze manier heel goed, want goalball is een uitdagende sport voor iedereen!” aldus Bas.
Wilt u meer weten over Goalball Zwolle? Kijk dan op www.gvuz.nl.