Spring naar content

Peter Runhaar

Bestuurlijke vernieuwing Voorsterslag

“Jaren worstelde onze volleybalvereniging Voorsterslag met een tekort aan bestuursleden en vrijwilligers. Dat moest echt anders. Het was tijd voor vernieuwing. Wij zijn een traject aangegaan met SportService Zwolle. En dat heeft ons veel opgeleverd”, licht penningmeester Peter Runhaar toe. 

“Wij opereerden jarenlang met een driekoppig bestuur. Bij ledenvergaderingen kwam slechts een man of twintig opdraven. Vooral de actieve leden. Zitting nemen in het bestuur wilden ze niet. We wisten niet zo goed hoe we dit moesten doorbreken. Toen kwamen we via de oud-voorzitter in contact met SportService Zwolle. Tijdens ons eerste gesprek lieten ze een filmpje zien van Ferenc van Damme. Hij spreekt daarin over oude en nieuwe besturen. Wij voelden meteen: ‘Dit is wat voor ons. Wij willen een nieuw bestuur worden en de vereniging op een meer eigentijdse manier laten samenwerken!” 

Onder begeleiding van SportService Zwolle werd een toekomstplan gesmeed. Met het doel om een faciliterend bestuur te vormen. De leden maken de vereniging. “We hebben nu verschillende teams (zoals de vereniging haar commissies noemt) die zoveel mogelijk zelf doen. Het bestuursteam faciliteert en stelt kaders. Wij sturen de andere teams niet meer aan, dat doen zijzelf.” 

Inmiddels telt het bestuursteam zes leden en zijn de andere teams over het algemeen goed gevuld. Dat was in geen tien jaar het geval. Hoe ze ervoor gaan zorgen dat de teams verbonden blijven met elkaar? “Dat is de vraag en een volgende fase in dit traject”, geeft Peter aan. “Dat kan wederom een vraag zijn voor SportService Zwolle.”