Spring naar content

Rene de Heer

‘De overheid ziet het belang van sport’

 

Zwolse sportwethouder René de Heer ervaarde 2020 als één van de meest bizarre jaren in zijn carrière: “Dat men een voetbalwedstrijd staakt vanwege sneeuwval snap je. Maar dat alle sporten ineens volledig stil komen te liggen is niet te bevatten. Begrijpelijk en nood-zakelijk om besmettingen te voorkomen, maar bewegen en sporten is juist zó belangrijk voor onze gezondheid.”

“Sport moet weer zijn zoals het was, te beoefenen waar en wanneer je maar wilt." 

 

Rene de Heer

Eind februari vorig jaar stond De Heer op het punt om op feestelijke wijze het Zwolse Sportakkoord te ondertekenen. Een initiatief van verschillende partijen om voor alle Zwollenaren een vitaal leven, met plezier in sport en bewegen te realiseren. Een grote sportbijeenkomst met symposium was het plan. Dit viel in duigen vanwege de opgelegde lockdown. “We besloten om het akkoord tóch te ondertekenen, zij het later. Om het belang ervan te benadrukken en te laten zien dat er achter de schermen hard wordt gewerkt,” aldus de wethouder. 

Tijd om in beweging te komen

Want het akkoord zal nodig zijn. Sportdeelname is met 40% gezakt en mensen zijn gemiddeld vijf ‘coronakilo’s’ aangekomen. De Heer: “Ik zie dit als een belangrijke uitdaging. Sport moet weer zijn zoals het was, te beoefenen waar en wanneer je maar wilt. Daarom helpen we als gemeente de amateursportverenigingen weer op weg. Zo proberen we met de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS) de huur van sommige accommodaties tijdens de lockdown-periode deels kwijt te schelden. Ook worden bestaande regelingen van het Jeugdsportfonds opnieuw onder de aandacht gebracht. Hopelijk komen er snel versoepelingen aan en kan de sport weer volledig open, wij zijn er klaar voor. Het is tijd om weer volop in beweging te komen, Letterlijk en figuurlijk!”