Spring naar content

François van Langevelde

Sport is meer dan sport, het vórmt een kind

Op dit moment leven er in Zwolle tussen de 2500 en 3000 kinderen onder de armoedegrens. Hiervan maken zo’n 600 kinderen en jongeren gebruik van een subsidie, verstrekt door Jeugdfonds Sport Zwolle: het fonds betaalt voor hen de sportcontributie. Zo kunnen zij tóch aanmelden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie. 

François van Langevelde is medebestuurder van Jeugdfonds Sport Zwolle. In zijn vrije tijd geeft hij sportlessen zoals weerbaarheid, karate en judo. Ook hij beseft het belang van sport. ‘Lid worden van een vereniging is meer dan alleen sporten. Het zorgt voor sociale interactie, voor verbinding met leeftijdsgenootjes en het vormt een kind echt ten goede. Jammer genoeg zijn er steeds meer kinderen en jongeren die een lidmaatschap niet kunnen betalen.  Zij kunnen via een intermediair bij ons terecht. Dat kan een docent zijn, maar ook een huisarts of buurtsportcoach. We proberen samen de kinderen te bereiken via o.a. scholen, evenementen en sportdagen’, aldus François. 

Een aanvraag doen is spannend 

Van Langevelde vertelt: ‘Soms is er schaamte om een aanvraag te doen. We proberen samen met SportService Zwolle en gemeente Zwolle de drempel naar een subsidieaanvraag te verlagen. SportService Zwolle ondersteunt al jaren in de coördinatie van het Jeugdfondssport Zwolle en heeft, samen met onze intermediairs, goed in beeld welke kinderen in aanmerking komen voor subsidie. Die kinderen kunnen benaderd worden door een buurtsportcoach, met de vraag of ze interesse hebben in een lidmaatschap. De coaches organiseren sportdagen in bepaalde wijken, om kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten. Informatieverstrekking die drempelverlagend werkt. Zo werkt SportService Zwolle mee aan ons te bereiken doel: dat alle jongeren kunnen meedoen!’

Francois van Langevelde 2