Spring naar content

John Berendsen

'Koekjesdag op school is geen optie meer'

Een overkoepelend collectief van verschillende Zwolse onderwijsinstellingen (Vivente, Catent, Openbaar Onderwijs Zwolle) moet ervoor zorgen dat sport in Zwolle op de kaart staat. Kinderen, ouders en medewerkers in beweging krijgen, een gezonde leefstijl aan laten meten en dit het nieuwe normaal maken. John Berendsen, directeur van Kindcentrum de Vlieger, is vanuit Catent -in samenwerking met SportService Zwolle- met een 5-jarenplan begonnen om kinderen vitaal en gezond te houden in de Zwolse wijken.

John Berendsen

John: ‘Het doel is om ervoor te zorgen dat medewerkers een goed voorbeeld geven. We zijn inmiddels een gezonde school, we bieden melk en fruit aan en stimuleren gezonde traktaties. Eerlijk is eerlijk; het moest groeien, ook binnen het team. Maar zolang we het blijven stimuleren en vooral niet verplichten, gaat het steeds beter. Beweging is ook een belangrijk onderdeel. Zo zijn we ‘Bewegend Leren’ gestart. Een voorbeeld: kinderen mogen buiten een bal overgooien, terwijl ze de tafel van vier opzeggen. De leerkracht doet ook mee.

We stellen graag onze leerlingenraad centraal. We betrekken deze kinderen bij gezonde keuzes. ‘Welke pauze-activiteit willen jullie doen? Wat vinden jullie een lekkere gezonde snack?’ Ze komen zelf met ideeën en we laten de kinderen beslissen. Zo laten we hun mening echt gelden.

 

Vanuit SportService Zwolle worden er sporttoernooien georganiseerd voor de medewerkers. Zo hebben ze onlangs actief padel gespeeld en staan er meerdere sporten op de planning.’