Spring naar content

Inwoners met ondersteuningsbehoefte

Playing for Success Zwolle en het afscheid van een boegbeeld

Playing for Success Zwolle is al ruim 12 jaar een succes in Zwolle. Een uniek programma voor kinderen en jongeren (9-23 jaar) die het op school om sociaal- en emotionele redenen niet lukt om te presteren. SportService Zwolle verzorgt het sportieve element binnen het programma. Jan Nijhuis, bestuurslid vanaf het eerste uur, besloot in 2021 om af te treden. “Het gaat me aan het hart, maar het is wel het moment.”

Jan Nijhuis

“Ik ben ontzettend trots op het project Playing for Success. In 2010 hebben we het eerste leercentrum geopend in Zwolle. Inmiddels zijn er 26 leercentra door heel Nederland. Het programma zorgt ervoor dat de kinderen weer in zichzelf gaan geloven waardoor de prestaties op school verbeteren. Plezier in het leven, plezier in het presteren op school,” vertelt Jan. “Door mijn veranderende rol binnen Landstede en mijn naderende pensioen is het tijd om het stokje over te dragen in Zwolle.”

 

“De mooiste momenten zijn als je hoort dat het programma het leven van kinderen heeft veranderd. Kinderen durven om te gaan met conflicten, gaan met meer plezier naar school of worden minder gepest. Geweldig toch!? Dan is je leven als onderwijsman geslaagd.” Daarnaast heb ik ook een belangrijke levensles geleerd: mensen groeien van eigenaarschap. Dan gaan ze harder lopen.”

Booster programma


“Kinderen zitten tegenwoordig veel te veel stil. Sport en bewegen stimuleert de denkkracht van kinderen. Daar kunnen we professionals bij gebruiken. SportService Zwolle is een goede partner,” vertelt Jan.

 

“Het afgelopen jaar waren we genoodzaakt om te kijken hoe wij op een andere manier ons programma konden aanbieden. Vooral in deze tijd is dat voor onze doelgroep belangrijk. Het omdenken heeft ervoor gezorgd dat ons eigen programma ook een boost heeft gekregen. In 2021 zijn we gestart met het structureel aanbieden van een programma voor mbo-leerlingen,” vertelt Dion Reijnen, projectleider Playing for Success, verenigingsadviseur en projectmanager SportService Zwolle.

 

Kindjes


“Het moeilijkste wordt loslaten. Een aantal projecten zijn mijn kindjes, en daar is Playing for Success Zwolle er één van. Ik ga het daarom ook zorgvuldig overdragen en heb er alle vertrouwen in dat dit prachtige project nog vele levens mag veranderen.” Nijhuis blijft wel betrokken bij het landelijke programma Playing for Success.