Spring naar content

Sportverenigingen
& infrastructuur

Ferenc van Damme

Sport is het cement van de samenleving

De veranderende maatschappij brengt uitdagingen en kansen met zich mee. Hoe belangrijk is het omdenken, juist in tijden van corona? Volgens Ferenc van Damme, participatie strateeg bij Studio Vers Bestuur én onze partner in bestuurlijke vernieuwing, is het omdenken in deze maatschappij heel erg nodig. Ook voor de sport. “De positie van de sportvereniging wordt steeds belangrijker.”

“De hele coronacrisis is een oefening in het omdenken. We hebben met z’n allen al twee jaar moeten omdenken. Vorig jaar nog meer dan het eerste coronajaar. 2021 was een wake up call. Er kwamen meer vragen en de weerstand werd groter. Een ultieme exercitie om te omdenken. Mooi, lastig maar wel heel erg nodig.” Vorig jaar is een voorbode op wat ons te wachten staat. We zitten in een tijd van transities op het gebied van natuur, onderwijs, zorg, klimaat, energie. Ik zie heel graag al die noodgedwongen situaties als kansen tot omdenken. Maar dan ben ik ook een positief mens.”

“SportService Zwolle is één van onze meest actieve lerende partners in bestuurlijke vernieuwing"

Cement

“Omdenken is ook nadenken over het bestaansrecht van je vereniging. Wat zijn de bestaansvoorwaarden van je vereniging?  Je bent meer dan korfbal of voetbal. Ik ben er van overtuigd dat sport het cement is in onze samenleving. Het sociale en samenlevingscomponent van sport wordt heel erg onderschat. De positie van de sportvereniging wordt daarom ook steeds belangrijker. Dat is vorig jaar een stuk duidelijker geworden. In het woord vereniging zit het belangrijke woord ‘verenigen’. Dat missen we nu. Dat staat los van de fysieke aspecten. Samen dingen doen door het ‘verenigen’ binnen een vereniging is ontzettend belangrijk,” aldus Ferenc.

 

Gangmaker

“SportService Zwolle is één van onze meest actieve lerende partners in bestuurlijke vernieuwing. Als team én individu pakken jullie het heel voortvarend op. Door juist in deze moeilijk tijd je wel te blijven uiten, sessies te organiseren etc. Waar sommige partners lamgeslagen zijn door de crisis, blijven jullie letterlijk in beweging.” Ferenc gaat verder: “Ik voel een bepaalde ideologische bevlogenheid bij SportService Zwolle. Jullie voelen dat dit nu het moment is in de maatschappij om kansen te pakken. Jullie zien de meerwaarde voor de sport en willen hun ondersteunen hierin. Een early adapter, koploper en gangmaker. Ik ben daar heel trots op.”

Gretig

“We staan aan het begin van de grote doorbraak om samen verandering te realiseren. We zijn gretig. De gedwongen pauzestand heeft lang genoeg geduurd. Gelukkig hebben we het gedachtengoed van groots denken gehouden en willen we nog steeds kansen pakken. We groeien allemaal in het omdenken door het in de praktijk op te pakken. Het heeft dus prioriteit om weer te gaan doen!” vertelt Ferenc van Damme.