Spring naar content

Buurt Onderwijs Sport

Studentenwelzijn en vitaliteit

Samen sterk staan tijdens de coronacrisis is gebleken in de samenwerking tussen de Hogeschool KPZ, Landstede en SportService Zwolle. We hebben elkaar het afgelopen jaar gevonden op het op het gebied van studentenwelzijn en vitaliteit en daar zijn we trots op. Sanne Weijschede, buurtsportcoach en coördinator bij SportService Zwolle en Sharon de Witte, docent en coach bij Landstede Sport en Bewegen vertellen hierover.

“We merkten bij de Hogeschool KPZ, mede door de coronacrisis, dat we een grote uitval hadden van studenten. We wilden hier iets mee doen en dachten aan een samenwerking met SportService Zwolle en Landstede. We zochten contact en dat was een goede zet,” vertelt Matthias Brandhof, Hogeschool KPZ.  “We zijn samen het project ‘Studentenwelzijn en vitaliteit’ gestart. Met als doel de verbinding tussen studenten onderling, maar ook tussen docent en student te verbeteren. Daarnaast willen wij een programma ontwikkelen waarbij het well-being van de student centraal staat,” zegt Sharon de Witte. “Hierbij kun je denken aan het belang van de balans tussen in- en ontspanning, maar ook de juiste wegen weten te bewandelen binnen de onderwijsorganisatie. Op welke manier kun jij de beste versie van jezelf zijn in je studententijd,” aldus de Witte.

Drie pijlers

“Wij hebben het project onderverdeeld in drie pijlers: de vitale student, de vitale medewerker en de vitale organisatie. Binnen onze werkwijze proberen we te werken aan alle drie de onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is een kickboks workshop. Naast dat je werkt aan je vitaliteit, leer je binnen deze workshop ook over grenzen aangeven, samenwerken, respect en leiderschap. Het is veel meer dan alleen het bewegen. 

Niet alleen studenten, maar ook docenten kunnen deelnemen aan een dergelijke workshop. Op deze manier werken wij aan de zelfontwikkeling van studenten en verkleinen we de afstand tussen studenten en docenten. Er wordt gewerkt aan de vitale student en docent, wat uiteindelijk resulteert in een vitale organisatie,” aldus Sanne Weijschede.