Spring naar content

algemeen

Verbinding is de kracht van Zwolle

Ondanks de beperkingen van 2021 heeft Zwolle niet stilgezeten. Sportend Zwolle heeft laten zien hoe veerkrachtig zij is in een jaar van uitersten. We blikken terug met René de Heer, wethouder sport: “Ik kijk terug op een ongelooflijk bijzonder jaar.” Na ruim 12 jaar treedt De Heer aankomend voorjaar af als wethouder sport. 

“In Zwolle zag je dat na elke persconferentie gekeken werd naar wat wél kon in plaats van de beperkingen die centraal stonden en bij de harde lockdowns werden toch kansen gepakt om in beweging te blijven. Dat toont zoveel power en geloof in de waarde van sport. Deze inzet verdient een grote pluim voor de sportverenigingen en SportService Zwolle,” vertelt René de Heer.

 

“Ik wil wel even stilstaan bij de verenigingen. Het was een zwaar jaar. De impact van corona is groot. Het komt op creativiteit en veerkracht aan om te kunnen omdenken. Dat hebben de verenigingen in Zwolle heel goed gedaan. Met name de vrijwilligers van de vereniging die alles wilden uitvoeren, roosters maken en omgaan met coronatoegangsbewijzen. Ook zij verdienen een hele grote pluim. Zonder die mensen zat een groot deel van Zwolle stil.”

Waarde van sport

“Sport en bewegen helpt je gezond te worden en te blijven. Het de belangrijkste vorm van preventie. Ik hoop dan ook dat steeds meer mensen zien dat het eigenlijk gek is dat er zo weinig geld wordt geïnvesteerd in de sport. Het bewustzijn van mensen over de waarde van sport en bewegen is te lang onderschat. Het sporten werd best wel lang af gedaan als een gezellig en leuk bewegen. We moeten er wel met z’n alle voor zorgen dat we fit zijn. Juist in het bestrijden van de corona. Sporten draagt daar aan bij.”

“Met mijn zittende beroep werd het er in de coronatijd niet beter op. Dit merkte ik in mijn eigen fitheid ook. Ik werd me ervan bewust dat ik dit anders wilde. Iedere dag begin ik met een wandeling door Zwolle. En dat rondje wordt steeds groter.”

 

Verbinding

“De echte diepe dalen vond ik dat we (opnieuw) te horen kregen dat niemand meer mocht sporten. Denk aan de avondklok in combinatie met de harde lockdown. Maar gelukkig hebben we niet stilgezeten. Zwolle is twee nieuwe sporthallen rijker, het Zwols sportakkoord is volop in ontwikkeling, het Clubhuis Regio Zwolle is geopend, de openbare ruimte is benut, de open sportpark gedachte is ontstaan en nog veel meer.” “De grote waarde van onze regio is dat we elkaar hierin weten te vinden. Dat wisten we ook al voor de crisis. We gunnen elkaar de ruimte, durven elkaar aan te spreken. We hebben hetzelfde doel voor ogen. Sport en bewegen moet toegankelijk blijven. Doordat we die verbinding al hadden en sterker is gemaakt door de crisis geloof ik erin dat we er sterker uit komen.”

René

Sportieve uitdaging

“Eén van de belangrijkste uitdagingen is: ‘hoe zorgen we ervoor dat onze totale omgeving uitdagend genoeg blijft om te bewegen?’  Sport is een vast onderdeel van onze samenleving. Het is niet beperkt tot het weekend of de avonduren bij de vereniging. Calisthenics is een mooi voorbeeld van kleine eerste stapjes op weg naar een omgeving die uitdaagt om te bewegen. Daarnaast is het ook een uitdaging om de kracht van de vereniging niet te verliezen. Gooi de hekken figuurlijk weg en open bij de sportvereniging. Laat zien dat je voor iedereen open staat. Hier ligt een mooie rol voor de sportparken. ZAC is een voorbeeld die door de corona zijn deuren nog meer heeft geopend. De knop ging om. Marslanden heeft die knop al eerder gevonden. Dit zijn mooie iconen die laten zien hoe je met die uitdaging om gaat. Weliswaar door corona in uitvoering vertraagd maar gegroeid in het belang. Prachtig!”

 

Zwols sportakkoord

“In het afgelopen jaar vond ik het vooral mooi om te zien dat vaak kleine ontwikkelingen en/of projecten, die in hun omvang klein zijn in hun waarde juist heel groot zijn. Juist omdat je zo’n akkoord gesloten hebt, is er een bepaalde vorm van innovatie ontstaan. Sport is een vast onderdeel van onze samenleving. Dat laat het sportakkoord zien. Juist in tijden van crisis.”

 

Sportstad

“Zwolle is met recht nog meer een sportstad geworden in 2021. In één jaar zijn we twee hele mooie sporthallen rijker geworden. De WRZV hal is in een fantastisch nieuw jasje gestoken en Victorium verbindt ons landelijk met de topsport door de toevoeging van de turnhal. Gelukkig hebben we beide op een mooie manier kunnen openen waarbij ook meteen zichtbaar werd dat sporten voor iedereen toegankelijk is. Beter kan niet. We worden een echt serieuze sportstad.”

 

Clubhuis Regio

“Dat SportService Zwolle de verbinding is aangegaan met Regio Zwolle United betekent dat we een stap verder zijn gekomen in de sprongen die Zwolle maakt op het gebied van het regionaal samenwerken. Er zit zoveel expertise bij SportService Zwolle dat heel veel meer gemeenten in de regio daar meer gebruik van moeten maken. Regio Zwolle United heeft veel ondernemerschap in zich. Als je dit samen in een clubhuis zet dan is de cross-over zo gemaakt. Dit geeft SportService Zwolle ook weer mooie kansen.”

Rene
Aftreden

“Aan de start van 2021 dacht ik bij mezelf: ik ga mijn laatste jaar van het termijn in. Na drie termijnen vind ik dat je plaats moet maken voor nieuw talent. Je maakt dan een mentale stap. Maar in een crisis ga je niet zomaar weg. Toch moest ik voor mezelf wel een keuze maken zodat ik er met iedereen, vooral achter de schermen, over kon praten. Dit besluit was heel lastig.” “Het afgelopen jaar heb ik niet anders beleefd nu ik weet dat ik ga aftreden. Er moest nog veel gebeuren. Wel wordt het rustiger als je weet wie je gaat opvolgen. Er staat een fantastische ploeg klaar en daar heb ik alle vertrouwen in. Langzamerhand kan ik er dan aan wennen,” aldus René de Heer.