Spring naar content

Jos Clusters

voetbalvrouwen
van Venus

Dat mannen van Mars komen weten we, maar werken de verschillen tussen seksen ook door in de voetvalwereld? Tot op zekere hoogte wel. Dat vergt daarom soms een andere aanpak. Jos Custers, trainer van het meisjesteam van SV Zwolle volgde de workshop ‘Trainers/coaches begeleiden dames/meiden voetbal’ van SportService Zwolle. Geen overbodige luxe, aangezien één van de speelsters (zijn eigen dochter notabene) hem confronteerde met zijn negativiteit.

IMG_3469

Naast fysieke verschillen zoals kracht en tempo, zit volgens Jos het grootste contrast in het omgaan met feedback: ‘Jongens krijgen een uitbrander van de trainer, die gaat meestal het ene oor in en het andere oor uit. Meisjes kunnen wat langer last hebben van kritiek, zeker als het met een negatieve ondertoon is. Als trainer merk ik dat ik vaak in het moment reageer en dat is niet altijd even vriendelijk. Nu leer ik kritiek te parkeren en later erop terug te komen.’

Letterlijk en figuurlijk winst behalen

Het niveauverschil binnen meisjesteams helpt niet echt mee. Omdat er nog niet veel meisjes voetballen, is het lastiger om meerdere teams te vormen met ieder een eigen sterkte. “Je ziet een aantal speelsters met een hoog niveau die wel willen presteren. Maar ook meisjes in datzelfde team die vooral lekker willen ballen met vriendinnen. Je wilt graag dat zij het ook net zo goed doen. Dankzij de workshop ben ik meer bewust van het belang van positief coachen. Kritiek verpakken in een vriendelijke boodschap, zodat ik minder snel in die negatieve valkuil stap.”

Begeleiden damesvoetbal1