Spring naar content

Sportverenigingen & infrastructuur

ZAC niet uit het veld te slaan

Zwolse Atletische Club (ZAC) liet zich het afgelopen jaar door corona niet uit het (sport)veld slaan. Om een vitale sportvereniging te kunnen zijn, pakken ze kansen en zoeken ze verbinding. Secretaris Roel Broeksma blikt terug op het uitrollen van een open sportpark gedachte, het organiseren van de Koningsspelen en een schoolherfsttoernooi én de stabilisatie van Oldstars Walking Football.

2016 Pasfoto Roel

“Het meest trots ben ik op de stabilisatie van de OldStars Walking Football het afgelopen jaar"

 

Roel Broeksma

“Omdat we een vitale vereniging willen we zijn, dragen we ons steentje bij aan het Zwols sportakkoord en denken we hierin actief mee. Eén van de kansen binnen het lokaal sportakkoord die wij goed bij ZAC vinden passen is de open sportpark gedachte. In 2020 zijn we daar voorzichtig mee gestart, het afgelopen jaar wilden we dit uitrollen op ons sportpark.  Door corona was niet veel mogelijk, maar we keken liever naar wat wel mogelijk was. Zo is de Koningspelen in aangepaste vorm georganiseerd op ons sportpark. De scholen hebben op deze manier toch een fantastische dag gehad, en dat was niet gelukt zonder de enthousiaste leiding van de medewerkers van SportService Zwolle. We zijn hiermee juist actiever richting scholen geworden om de sport en het onderwijs aan elkaar te verbinden.”

 

Corona zorgt voor verbinding

“De buurtfunctie van een sportpark kan van groot belang zijn. Dagelijks stroomt ons sportpark overdag vol met jeugdige voetballers, die niet gebruik maken van het trapveldje in de wijk maar van onze velden. En in deze moeilijke tijd helpen wij elkaar graag. Verschillende binnensportverenigingen hebben gebruik gemaakt van onze accommodatie. De judo-, volleybal-, turn- en dansvereniging weten ons inmiddels te vinden. Het is mooi dat op deze manier hun leden toch kunnen sporten, ondanks dat de binnensportaccommodaties gesloten waren. Corona zorgde gek genoeg toch ook echt voor verbinding.”

 

Buurtsportcoach van meerwaarde

“In de herfstvakantie hebben we een scholentoernooi georganiseerd. Op de velden werd er gevoetbald en in de kantine geschaakt. Omdat 75% van onze leden jeugd is, voelen we ons sterk verbonden met het onderwijs. Daarnaast is het een enorme meerwaarde dat een buurtsportcoach van SportService Zwolle aanwezig is op school als verbindende schakel.”

 

Stabiele factor

“Het meest trots ben ik op de stabilisatie van de OldStars Walking Football het afgelopen jaar. Deze groep oud-spelers waren wij uit het zicht verloren, maar zijn nu weer wekelijks op het sportpark te vinden. Mede dankzij de goede begeleiding vanuit SportService Zwolle. Daarnaast mag ook wel vermeld worden dat we ook een actieve Walking Football groep voor dames 55+ hebben. En vergis je niet, ze zijn nog net zo fanatiek als vroeger,” aldus Roel.